Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Jsou jídla, která si bez majonézy neumíme už ani představit. Bramborový salát by bez něj pro mnohé ani nebyl… a čím jiným doladit chuť smaženého květáku či řízku? Je majonéza opravdu tak nezdravá? Představte si souhru nenasycených mastných kyselin… Představujeme vám recept na domácí majolku!

Suroviny:

  • 2 velké čerstvé žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • 200 ml podzemnicového nebo slunečnicového oleje

TIP: Než začnete se smícháváním ingrediencí a našleháváním domácí majolky, vytáhněte předem všechny ingredience tak, aby při přípravě měly pokojovou teplotu. Pokud byste se pustili do přípravy rovnou, mohla by se vám ve výsledku zdrcnout.

Ve vyšší míse pomocí metly vyšleháme žloutky a hořčici, podle chuti osolíme a opepříme, následně zašleháme citrónovou šťávu. Oba oleje v hrníčku smícháme a za stálého šlehání přidáváme do žloutkové směsi, nejdříve opatrně po kapkách. Olej vždy přiléváme až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, přiléváme olej tenkým pramínkem. Po vstřebání a vyšlehání celé dávky oleje majolku ochutnáme a dle potřeby dochutíme.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone