Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Jedná se o velice rozšířené dogma mezi dietáři. Když přestanete jíst přílohy, zhubnete. Možná ano, ale za jakou cenu? Nehovoříme zde o hranolkách či bramboráčcích, ale o vařených bramborách, těstovinách, pohance, jáhlách, kuskusu či jiných sacharidových přílohách.

Přílohy znamenají pro lidské tělo pravidelnou dávku komplexních sacharidů, tedy paliva, bez kterého nemůžeme fungovat. Mozek, nervový systém i svalstvo pracují převážně na sacharidový pohon. Co se stane, když omezíte jeho příjem?

Tělo začne brát energii z jiných zdrojů, ale nikoli z tuků, jak se mnozí milně domnívají. Přesně naopak: začne docházet k úbytku svalové hmoty. Proto také dochází při této dietě k prudkému poklesu hmotnosti, objem svalové hmoty je těžší než stejný objem tukové. Člověk se pak dostává do začarovaného kruhu – ztrátou svalové hmoty ztrácí významného pomocníka při hubnutí. Vždyť jsou to právě svaly, které jsou v aerobním cvičení schopné spalovat tuk.

Nevěříte, že to takto funguje? Lze uvést velice jednoduchý příklad. Vzpomeňte si, když jste byli nemocní a neměli chuť k jídlu. Za týden jste zhubli i několik kilogramů, ale cítili jste se pouze zesláblí, bez energie a vaše tělo začalo být povislejší. Ano, přesně v tomto případě jste díky nedostatku komplexních sacharidů pálili vlastní tělo. A nemocný potřebuje energie ke zdolání nemoci mnohem více než zdravý jedinec, proto tak vysoký úbytek na váze.

TIP: Pokud jste nemocní a máte nastavený jídelníček podle příjmu sacharidů, bílkovin a tuků, omezte příjem bílkovin až o ½ (nepotřebujete nabírat a regenerovat svalovou hmotu) a zredukované kJ nahraďte sacharidy. Nejen že bude vaše tělo schopno lépe se bránit, ale také nebude ochablé a nezačne odbourávat svalovinu.

Omezením příloh trápíte tak své tělo hlady a ve chvíli, kdy od diety upustíte, vrátíte se na svou původní hmotnost. Jen s tím rozdílem, že namísto spálených svalů naberete tuk.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone