Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Známe i jiné druhy mouky než klasickou bílou mouku, která je nejrozšířenější, ale našemu tělu nic nadává, nepřináší, naopak slouží pouze jako plnidlo a naše tělo zanáší. Jaké jiné mouky použít?

Žitná mouka

Žitná mouka obsahuje velmi malé množství lepku, a proto tedy těsto z žitné mouky obtížně kyne. Obsahuje však velké množství vlákniny, ale také vitaminů E, B a minerální látky vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík. Pozitivně ovlivňuje imunitu. Využívá se převážně k pečení chleba a do perníkových těst, a to samotná nebo v kombinaci s pšeničnou bílou nebo špaldovou moukou. Těsto bude kynout pouze tehdy, když ke každým 4 dílům žitné mouky přidáte alespoň jeden díl mouky světlé.

Ovesná mouka





Dalším typem celozrnné mouky je ovesná mouka, která je bohatým zdrojem vitaminu B, E, fosforu, hořčíku, železa, zinku a vlákniny. Doma si ji můžete vyrobit pomletím ovesných vloček. Obsahuje více bílkovin a tzv. zdravého tuku než jiné běžné mouky. Přidává se do těst z pšeničné mouky pro svou ovesnou chuť, schopnost dělat těsto křehčí a vláčnější a pro snížení obsahu lepku. Můžeme ji také použít na přípravu slaných a sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček či přidat do chlebového těsta.

Ječná mouka

Ječná mouka obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, které dodávají energii a pomáhají proti stresu. Obsahuje málo lepku, je velmi vhodná proti zácpě, ale také při kvasinkových dietách.

Zvyšuje vláčnost a trvanlivost těst a často se používá jako příměs do základů těst, nebo na pečení plochých chlebových placek. Z ječné mouky se také připravují skvělé lívance a palačinky. Ječné kroupy použít do polévek na zavářku.

Kukuřičná mouka

Kukuřičnou mouku můžete najít v obchodech v různých podobách hrubosti jako hladkou, hrubou, polohrubou, dále pak kukuřičnou krupici, nebo jako kukuřičný škrob. Peče se z ní chléb, tortilly či polenta. Také můžete ve zdravé výživě najít i kukuřičné těstoviny.  Kukuřičná moučka – škrob – má stejné využití jako škrob bramborový – tedy k zahušťování. A kukuřičnou strouhanku lze použít například k obalování masa nebo zeleniny. Její nevýhodou může být vyšší glykemický index, takže nezasytí stejně, jako výrobky z jiného druhu mouky, proto je dobrá jako kombinace s bílkovinou.

Pohanková mouka





Pohanková mouka je vhodná při cévních onemocněních, jelikož obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen, hořčík. Je to bezlepková mouka, která je tedy vhodná při celiakii. Používá se například jako zavářka, ale často také do vánočního či jiného cukroví, kde je třeba použít jemně mletou pohankovou mouku a výsledek vás může opravdu příjemně překvapit.

Rýžová mouka

Rýžová mouka je samozřejmě bezlepková a používá se hlavně jako zahušťovadlo – zvyšuje objem a pojivost. Dá se využít i do ovocných dezertů místo želatiny.

Jáhlová mouka

Mouka jáhlová vzniká vyloupáním prosa a pomletím vyloupaných kuliček. Neobsahuje lepek a je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku. Obsahuje velké množství vitaminu B a vlákninu. Jáhly jsou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích.



Peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky, zahušťují se s ní omáčky.

Sójová mouka

Sójová mouka je vynikajícím zdrojem cenných bílkovin. Neobsahuje lepek, ale není vhodná na samostatné používání pro přípravu pečiva – většinou se kombinuje s pšeničnou moukou.

U pečiva, které není zadělávané kvasnicemi, můžeme nahradit běžnou mouku až do jedné čtvrtiny celkové dávky moukou sójovou.

Nebojte se a zkoušejte jiné druhy mouky, seženete ji běžně ve zdravé výživě a už i v každém supermarketu. Vašemu zdraví to jen prospěje.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone