Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Kauza se zamraženým pečivem přiměla mnoho lidí kontrolovat jeho kvalitu. Nemusíte si ale pečivo kupovat každý den, upéct rohlík, bulku nebo housku není nijak obtížné ani časově náročné. Odměnou vám bude krásně provoněná kuchyň a mísa domácího pečiva, za kterým se jen zapráší.veroxybd.com

Suroviny: (všechny v pokojové teplotě)

250 g hladké mouky
150 ml mléka, nejlépe ohřát na cca 50 °C
1 vejce
¼ kostky droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
2 lžíce rozpuštěného másla nebo třeba olivového oleje

TIP: Mouku můžete použít standardně hladkou bílou pšeničkou, ale stejně vhodné jsou i jiné necelozrnné mouky, např. jemně mletá špaldová. Pokud chcete péct z celozrnné mouky, vyzkoušejte nejdřív poměr s bílou půl na půl. Protože je samotné zrno těžší, je pro stejný efekt nakynutí třeba použít více droždí.

Kvásek: Droždí vymícháme s cukrem, až se zcela rozpustí. Pomalu přidáváme polovinu vlažného mléka, rozmícháme a vmícháme 3 lžíce mouky. Hotový kvásek přikryjeme utěrkou a necháme 20 min vykynout na teplém místě.

TIP: Rozehřejte troubu na 50 °C a nechce kvásek a následně i těsto vykynout tam. Nakyne vám doslova před očima.

Těsto: Do mísy dáme mouku, zbylé mléko, vejce, sůl a máslo či olej. Vše dobře promícháme a přidáme kvásek.  Suroviny je třeba pořádně propojit, míchejte, až bude těsto docela hladké. Nechte opět přikryté vykynout 20 min.

Hotové vykynuté těsto vyklopíme na vál.

Těsto rozdělíme na díly – porce, dle představy o váze pečiva (stačí 30 g, pro srovnání tukový rohlík váží cca 40 g).

Jednotlivé díly rozdělíme na tři a vyválíme z nich válečky o délce 8 – 10 cm, spojíme je k sobě a upleteme klasický cop. Oba konce pořádně spojíme prsty a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Těsto rozdělíme na díly, z jednoho budou 4 rohlíky, takže cca 120 – 160 g. Díl vyválíme v kulatou placku a rozkrájíme jako dort na 4 části. Jednotlivé části srolujeme od nejširší po neužší místo. Takto vytvořený rohlík můžeme ještě zahnout do tvaru podkovy. Položíme na plech vyložený pečicím papírem.

Nejjednodušší varianta pečiva, bulky se skvěle hodí i na přípravu domácích burgerů. Těsto rozdělíme na jednotlivé porce, vyválíme kuličky a tu v dlaních stlačíme na placku. Klademe na plech vyložený pečicím papírem.

TIP: Pokud chcete, aby pečivo bylo krásně nakynuté, dejte je ještě před samotným pečím na chvíli do trouby na nižší teplotu.

Na plechu potřeme vlažným mlékem, podle chuti můžeme posypat solí, kmínem, mákem nebo strouhaným sýrem. Pokud necháváte ještě znovu kynout, potírejte po té.

Pečivo pečeme v troubě na 220 °C cca 15 – 20 min. do zezlátnutí.

Upečené přemístíme na chladnoucí podložku – předejdeme tím zvlhnutí spodní části pečiva a přilepení k pečicímu papíru.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone