Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Je nějaký rozdíl mezi praženým a nepraženým kakaem? A co raw a obyčejná čokoláda?

Raw kakao

David Wolfe, světově uznávaný nutriční specialita, vyzdvihuje ve své knize Odhalená čokoláda výrazné pozitivní účinky RAW čokolády na lidský organizmus. Nepražené kakaové boby jsou koktejlem vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zaměřuje se i na změny způsobené tepelný zpracováním kakaového bobu. Vysvětluje, jak jsou hlavní nutriční látky zničeny a oslaben jejich zdravotní účinek, pokud je kakao zahříváno, praženo nebo namleto.

Pravda o čokoládě

Světoví výrobci čokolády se nám snaží namluvit, že jejich produkty mají vysoké antioxidační účinky, obsahují velké množství minerálů a blahodárně působí na naše tělo. Ale to je jen polovina pravdy.

Pravdou je, že kakaové boby jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Co už ale výrobci čokolád tají, je, že při zpracování jsou kakaové boby zahřívány na teplotu 120 C. Během tohoto procesu je naprosto zničena jedna ze super potravin na této planetě známá po mnoho staletí jako pochoutka bohů.

Bohužel na obalech sladkostí nikde nenajdeme informaci o působení rafinovaného cukru na náš organizmus. Rafinovaný snižuje vstřebávání minerálů a může za prudké změny hladiny krevního cukru, které vedou k celkové tělesné dehydrataci. Zatímco kakaový bob obsahuje vysoké množství vitaminu C, čokoláda nemá naprosto žádný. Všechen je zničen během zahřívání a pražení bobů. V kombinaci s rafinovaným cukrem všechny supervlastnosti kakaa prostě mizí.

Více na: Raw vs. čokoláda, jaký vliv má na naše zdraví?

Foto: healthmeup.com

 

 

 

 

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone