Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

<a href="http://www .zdravi-dieta.cz/wp-content/uploads/spenat.jpg“>Po špenátu vám sice nenarostou svaly jako Pepkovi námořníkovi, ale pokud jej zařadíte do svého jídelníčku, získáte cenný zdroj vitaminů a minerálů. Pro který se ale rozhodnout – čerstvý nebo mražený?

Jako většina listové zeleniny je bohatou zásobárnou vitaminu K, který napomáhá při poruchách krevní srážlivosti. Díky vitaminům C, A a luteinu má silné antioxidační účinky, odplavuje z těla volné radikály, a tím udržuje v kondici celý kardiovaskulární systém. Zvýšená konzumace špenátu je doporučována při potížích s vysokým krevním tlakem (vysoký obsah draslíku), anémii a zácpě.

Použití čerstvého špenátu je z nutričního hlediska pro tělo prospěšnější než již zpracovaného a zamraženého. Toto ovšem platí jen po velmi krátkou dobu. Už po dvou dnech uchovávání špenátových listů při pokojové teplotě se z něj postupně vytrácí vitamin C, B a karoten. Po 4 dnech po nich prakticky nezůstává ve špenátu ani stopa. Pro zachování těchto vitaminů je právě vhodné zamražení. Během tohoto procesu sice také dojde ke snížení jejich podílu, ale není tak výrazné, jako po dvou dnech uchovávání špenátu čerstvého.

Výsledek: Čerstvý špenát je volbou č. 1, ale musí být opravdu čerstvý. Jistou volbou je špenát mražený, ve kterém je sice vitaminů a minerálu méně, ale jde o zaručenou jistotu a výrazně lepší variantu než použití zvadlého špenátu.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone