Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Také si rádi smlsnete na voňavých buchtách a koláčcích? Chcete upéct nějakou dobrotu své rodině nebo přátelům, ale bojíte se, že podlehnete a dáte si s nimi? Mlsání nemusí být provázeno výčitkami, jen vědět, jak na to!

Místo másla rozvařená jablka

Máslo či olej jsou častou ingrediencí litých buchet, ale už naše babičky dobře věděly, že ne nepostradatelnou. Máslo patřilo mezi cenné potraviny a jen málokdo si mohl dovolit jimi plýtvat. Ano, máslo sice dává buchtám jejich nezaměnitelnou vůni a chuť, ale proč si nedopřát něco jiného, stejně nezaměnitelného a ještě navíc zdravého?

Vyzkoušejte do svých receptů namísto másla použít rozvařenou a vychlazenou jablečnou kaši.

TIP: Jablíčka oloupeme nožem ze slupky a přímo krájíme na malé kousky do hrnce. Okrájíme až k jádřinci. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou. Za občasného míchání kontrolujeme, popř. doléváme vodu. Jablíčka vaříme tak dlouho, dokud se nerozvaří na kaši – můžeme jim pomoct vařečkou či vidličkou. Kaši necháme vychladnout.

S jablečnou kaší pracujeme stejně jako se změklým máslem, opatně ale s přidáváním tekutin a cukru – obojího budete potřebovat méně, i ty z části nahradí rozvařená jablíčka.

Jogurt či kefír

Stejně dobře poslouží namísto másla i jogurt nebo kefír. Je však třeba přizpůsobit i recept – ostatní tekuniny přidávejte jen do obvyklé konzistence těsta. Pokud vaříte „od oka“, jistě si tento náhražkový způsob velice rychle osvojíte a oblíbíte.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone