Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Pokud máte doma čerstvé ovoce, vyzkoušejte namísto kupované marmelády čerstvou ovocnou omáčku. Použít ji můžete na palačinky, ke knedlíkům nebo jako přeliv k ovocným dortům. Skvěle se hodí místo cukru do jogurtů či tvarohu jako doplněk svačiny.

Suroviny:            

500 g ovoce
1 dcl vody
třtinový cukr podle potřeby
kakao, skořici, zázvor, hřebíček, badyán či kardamon na dochucení

Ovoce očistíme, a pokud má tvrdou slupku, tak i oloupeme (např. jablka, hrušky). Nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce. Podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni. Za občasného míchání postupně podle potřeby doléváme vodu – to ale často není nutné, ovoce pustí dostatek šťávy vlastní.

TIP: Omáčku nemusíte dělat jen z jednoho druhu ovoce, přidat můžete sušené ovoce nebo rozinky.

Na závěr, až se ovoce rozvaří, přidáme cukr podle potřeby. Mnohdy je ovoce samo o sobě natolik sladké, že je již není třeba doslazovat. Podle chuti přidáme koření.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone