Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Při výběru jogurtů jsme lákáni na probiotické kultury, které „prospívají našemu bříšku“. Při hledání vhodné produktu tak není divu, že většina kupujících hledá ve složení právě je – a čím jich je tam vypsáno více, tím lépe. Z čeho se ale vyrábí ta část, která dává jogurtu příchuť?

Základní složení jogurtů bývá prakticky stejné mléko (v horším případě sušené)/smetana, jogurtová a probiotická kultura. Pro lepší chuť najdete v mnoha bílých jogurtech také přírodní či umělý cukr a pro lepší konzistenci v nízkotučných variantách želatinu. Jaké je však složení ovocné ochucující složky? Ideálně kousky rozváženého oslazeného ovoce nebo prostě džem. Pojďme se podívat na reálné produkty, z pošetilého důvodu jsme vybrali borůvkový jogurt.

Fantasia

ovocná složka: borůvky, cukr, glukozo-fruktozový sirup, kukuřičný modifikovaný škrob, E440 Pektiny E412 Guma guar, antokyany, E331 Citronany sodné (Citráty sodné), E333 Citronany vápenaté (Citráty vápenaté), E330 Kyselina citronová, aroma

Activia

ovocná složka: borůvky, cukr, glukozo-fruktozový sirup, borůvkový džus, modifikovaný kukuřičný škrob, koncentrát z červené řepy, extrakt z ovoce a zeleniny, aroma, E330 Kyselina citronová, E331 Citronany sodné (Citráty sodné), E440 Pektiny

Choceňský smetanový jogurt

ovocná složka: cukr, borůvka, aroma

Selský jogurt Hollandia

ovocná složka: cukr, borůvka, aroma

Nevíte si rady s „éčky“? Které je zdraví neškodné a které naopak životu nebezpečné? Podívejte se na seznam přidaných látek v potravinách, lidově zvaných „éček“ a udělejte si jasno.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone