Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Pro vysoký obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů je kakao právem nazýváno králem superporavin. Fermentací a pražením kakaových bobů se však cenné látky vytrácejí. Ideální je proto RAW kvalita.

Kakao dostalo své jméno po plodech Kakaovníku pravého, který roste v tropických oblastech. Využití kakaového bobu je známé už několik staletí. Jako kořeněný nápoj byl oblíbenou pochoutkou Mayských a Aztéckých vládců. Evropané pak hořké kakaové boby smísili s cukrem a vyrobili první čokoládu.

Pravá čokoláda – a nebavíme se o té mléčné plné cukru – obsahuje vysoké procento kakaa a tuku a je bohatým zdrojem flavonoidů, které mají silné antioxidační účinky. Opravdová čokoláda je skutečně zdravou pochoutkou, která obsahuje výživný koktejl minerálů a antioxidantů a právem řadí mezi superpotraviny.

Čtěte také: Co jsou to flavonoidy a jak působí na naše tělo

Je čokoláda opravdu zdravá?

Ano i ne. Výrobci čokolády nás mohutně informují o prospěšnosti čokolády pro naše zdraví. Je to ale jen polovina pravdy. Fermentací a pražením kakaové boby ztrácejí prakticky všechny cenné látky, přidaný cukr navíc zabrání vstřebání těch, které by náhodou zůstaly.

žena s čokoládou

Ideální variantu, jak si čokoládu dopřát a zachovat všechny blahodárné účinky kakaa, je vybírat výrobky pouze v RAW kvalitě, vyrobené z nepražených kakaových bobů.

Kakao, to skutečné bez přidaného cukru a chemikálií, obsahuje mnohem více flavonoidů než většina jiných rostlin. Kombinací obsažených flavonoidů je zcela jedinečné. Dokonce potraviny běžné známé pro vysoký obsah antioxidantů – flavonoidů, jako je zelený čaj a červené víno, obsahují pouze zlomek množství, které obsahuje čisté nepražené kakao.

Čtěte také: 3 druhy kakaových bobů, které byste měli znát

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone