Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Nenechte si navykládat babské řeči, že se po těstovinách tloustne. Naopak! Těstoviny zařaďte s chutí i do redukčního jídelníčku, bez komplexních sacharidů by bylo vaše tělo bez energie.

Nutriční hodnoty: 1550 kj, 1,5 g tuku, 13 g bílkovin a 71 g sacharidů.

Během vaření těstoviny zdvoj- až ztrojnásobí svůj objem, kolik jich tedy ve skutečnosti sníte?

Sacharidem převažujícím v těstovinách je škrob, což pro vás v praxi znamená, že se tělo během trávení soustředí na postupné štěpení těchto škrobů, a tak dochází k pozvolnému uvolňování energie.

Výběr

Důležitý je výběr těch správných těstovin. Nehovoříme zde o tvaru, ten si dopřávejte dle libosti a fantazie, ale o složení. Jezte takové těstoviny, které jsou vyrobeny z kvalitní semolinové (tvrdé) pšenice. Při nakupování těstovin si vždy kontrolujte složení, výrobci uvádějí jak název semolina, semolinová mouka, hrubozrnná pšenice atd.

Semolina

Co je to ta semolina a kde ji najít? Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé (tvrdozrnné) pšenice. Jaký je rozdíl mezi těmito těstovinami a těmi z obyčejné mouky? Z dietologického hlediska jde především o nízký glykemický index a vyšší nutriční hodnotu. Z hlediska gastronomického mají nezaměnitelnou chuť, při vaření se nerozvaří a nelepí se k sobě.

Tvar

Těstoviny se vyrábí ve všech možných tvarech, tedy zapomeňte jen na špagety a kolínka! Snažte se propojit tvar těstovin s receptem – pokud máte chuť na omáčku, volte takové, které ji zachytí a příjemně se do ní obalí.

Vaříme

Těstoviny vařte podle návodu, vroucí vodu hodně osolte a přidejte kapku oleje. Orientujte se podle časového údaje uvedeného na balení. Těstoviny se sice nerozvaří, ale čím déle je vaříte, tím klesá jejich nutriční hodnota. Ne nadarmo se říká, že mají být „al dente“, tedy na skus.

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone