Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Chcete si osladit? Po jakém cukru sáhnout a který je pro vaše zdraví prospěšnější? Výsledky srovnání vás překvapí.

cukr

To, že bílý cukr obsahuje prázdné kalorie a je pro svůj vysoký glykemický index (GI) považován za moderního zabijáka, jste jistě už slyšeli. Naproti tomu je kokosový cukr vyzdvihován pro (na cukr relativně) vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a nízký GI.

Co je ale na cukru nejškodlivější?

Ale pozor, běžný cukr není škodlivý pro svůj vysoký glykemický index nebo že obsahuje prázdné kalorie. To je jen špička ledovce. Největším problémem cukru a důvodem, proč je pro nás tak nezdravý, je, že je plný fruktózy.

Běžný stolní cukr obsahuje 50 % fruktózy a 50 % glukózy.

Kokosový cukr je známý tím, že neobsahuje žádnou fruktózu. Proto je také všeobecně považován za zdravou potravinu. Ale ejhle, není to tak úplně pravda. Kokosový cukr obsahuje 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.

Z tohoto pohledu tak obsahuje kokosový cukr jen nepatrně méně množství fruktózy než obyčejný cukr.

Výsledek srovnání cukrů

Z hlediska škodlivosti příjmu fruktózy oba cukry vychází prakticky na stejno. Kokosový cukr lze však vzhledem k obsahu minerálů a nízký GI přirovnat k medu – zdravější variantě sladidla, ale i zde platí, že všeho s mírou.

Čtěte také: Cukr bílý vs. hnědý cukr

Sdílejte se svými přáteli...Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone